Blåsenhus

Blåsenhus som är ett av Uppsala universitets modernaste campus finns i kvarteret med samma namn och ligger mitt emot Uppsala slott. Själva Blåsenhusområdet har en historia som sträcker sig hela 350 år tillbaka i tiden. Marken har under en lång tid varit i statlig ägo och kopplad till landshövdingens residens, Uppsala slott. Redan 1945 avsattes kvarteret för "allmäna ändamål" och har sedan dess funnits med som en central resurs för utbyggnad av universitetet.

I Blåsenhus utbildas framtida lärare, personalvetare, beteendevetare och psykologer. Här sker också forskning, samt utbildningar för universitetets egen personal, men även uppdragsutbildning samt befattningsutbildning för skolledare.

Det första spadtaget togs fredagen den 20 april 2007, kl. 14.00 och det var Peter Nordgren, styrelseordförande Uppsalahem, Hans Antonsson, regiondirektör Akademiska Hus samt Eva Åkesson, rektor Uppsala universitet som höll i spaden. Byggnaden stod klar 2009 och Blåsenhus stoltserar sedan dess med en yta på 25 000 m². De första studenterna anlände till vårterminens start 2010 och den officiella invigningen ägde rum torsdagen den 11 mars samma år.

Är du intresserad av att läsa mer om kvarteret Blåsenhus kan du besöka Akademiska Hus hemsida där mer information finns att ta del av. Direktlänk till sidan; Akademiska Hus.

Innan flytten in i Blåsenhus var många av de institutioner vid universitet som på olika sätt arbetar med lärarutbildningen (pedagogik och didaktik) utspridda över staden, men nu ingår alla i samma instutition och ryms under samma tak. Mer om vilka instutitioner och enheter som finns i Blåsenhus går att se i menyn under instutitioner och enheter.

Som studerande i Blåsenhus har man tillgång till både ljusa och öppna ytor där man kan bedriva sina studier. Om vädret tillåter finns det även möjlighet att studera utomhus och där fungerar det trådlösa nätverket lika bra som inomhus.

Byggnaden Blåsenhus tilldelades UNT:s stadsmiljöpris 2011.

Hjärtligt välkomna!